De traditionele bouw ondergaat een veelbelovende groei. Deze benadering van groeien heeft de potentie om de manier waarop we woningen ontwerpen, construeren en gebruiken te transformeren. Maar wat is prefab bouwen precies? In deze blog zal je meer lezen over wat prefab bouwen inhoudt en hoe dit de bouwsector verandert.

Het woord “prefab” is een verkorting van “prefabricage”. Dit verwijst naar het proces van het fabriceren van bouwcomponenten buiten de bouwplaats, in een fabriek of werkplaats, en deze componenten vervolgens naar de bouwplaats transporteren om ze daar te monteren. Prefab bouwen verschilt van de traditionele bouwmethode. Hierbij wordt nog alles op de bouwplaats uitgevoerd.

Het prefab bouwproces kan in verschillende stappen opgesplitst worden:

  • Ontwerp en planning

Het begint met een gedetailleerd ontwerp en planning, waar architecten en ingenieurs samenwerken om specificaties en ontwerpen vast te stellen.

  • Fabricage

Vervolgens worden de bouwcomponenten in een fabriek gefabriceerd.

  • Transport naar de bouwplaats

De vooraf gefabriceerde componenten worden naar de bouwplaats vervoerd.

  • Assemblage

Op de bouwplaats worden de componenten geassembleerd volgens het ontwerp. Dit is het aansluiten van de verschillende delen en zorgen dat alles goed past.

  • Afwerking

Ten slotte worden de laatste afwerkingsdetails aangebracht, zoals elektrische bedrading of sanitair.

Prefab bouwen stelt de architecten, ontwikkelaars en bouwers in staat om creatief te zijn en tegelijkertijd kosten en tijd te besparen. Prefab bouwen zal aankomende jaren blijven groeien naarmate nieuwe technologieën en materialen zich blijven ontwikkelen.