Bio-based, een naam die je waarschijnlijk niet zal zijn ontgaan. Maar wat is Bio-based bouwen? Is het ook al interessant om toe te passen in de bouw of zijn het plannen voor in de toekomst. Huisrijk wil woningen gaan bouwen die Bio-based zijn. In deze blog gaan we in op dit onderwerp; Wat houdt het in en waarom is het interessant voor Huisrijk.

Bio-based bouwen is een bouwbenadering die materialen en hulpbronnen uit de natuurlijke omgeving gebruikt om duurzame constructies te realiseren. Dit omvat het gebruiken van hernieuwbare materialen, zoals hout, stro, bamboe, kurk en zelfs plantaardige isolatiematerialen. Bij de traditionele bouw wordt nog gebruik gemaakt van beton, staal en kunststof. Hieronder zullen we je informeren over de voordelen van Bio-based bouwen:

1. Duurzaamheid

Natuurlijk staat duurzaamheid bovenaan het lijstje. Bio-based bouwen draagt bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk door minder gebruik te maken van niet-hernieuwbare hulpbronnen en materialen. Het gebruik van natuurlijke materialen vermindert de uitstoot van broeikasgassen en het ontstaan van afval.

2. Hernieuwbaarheid

De materialen die worden gebruikt bij Bio-based bouwen zijn hernieuwbaar en kunnen in een duurzaam beheerde omgeving worden geproduceerd. Dit zorgt voor behoud van ecosystemen en bossen.

3. Energie-effiëntie

Bio-based materialen hebben vaak een lagere energie-input nodig tijdens de productie in vergelijking met traditionele bouwmaterialen. Ze dragen bij aan de verbetering van de energie-efficiëntie van een gebouw.

4. Gezond binnenklimaat

Bio-based materialen dragen bij aan een gezonder binnenklimaat. Ze reguleren vochtigheid en hebben lucht reinigende eigenschappen.

Bio-based bouwen kan toegepast worden in verschillende soorten bouwprojecten. Dit varieert van woningen en kantoren tot openbare gebouwen en infrastructuur. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Houten contructie: Het gebruik van houten balken, kolommen en panelen voor dragende structuren.
  • Groene daken en gevels: Het integreren van levende planten en vegetatie in gebouwen voor isolatie.
  • Natuurlijke isolatiemateriaal: Materialen van stro, kurk en hennep kunnen gebruikt worden voor thermische isolatie.
  • Bamboeconstructies: Het inzetten van bamboe, een snelgroeiende en zeer sterk materiaal, voor diverse toepassingen.
  • Herbouwbare en herbruikbare materialen: Het ontwerpen van gebouwen met demonteerbare en herbruikbare componenten.

Terwijl de wereld blijft streven naar duurzaamheid en milieubewust zijn, zal Bio-based bouwen een centrale rol gaan spelen in het transformeren van de bouwsector. Het is een veelbelovende ontwikkeling die de bouwsector in de richting van een duurzamere toekomst stuurt. Huisrijk streeft na om de woningen zo veel mogelijk Bio-based te laten zijn.