Steeds meer mensen willen een passieve woning! Geen verkeerde keuze als je weet dat je hierdoor de energievraag kan verlagen tot wel 75%. Maar hoe werkt een passieve woning? Wat maakt het zo anders dan traditionele woningen en hoe draagt het bij aan een groenere toekomst. In deze blog nemen we jullie mee in de wetenschap achter passieve woningen.

Het geheim van passieve woningen schuilt in het vermogen om binnenklimaat te beheersen zonder afhankelijk te zijn van conventionele verwarmingsinstallatie of koelsystemen. Dit wordt bereikt door de volgende essentiële elementen:

  • Uitstekende isolatie

Passieve woningen zijn voorzien van uitzonderlijk goede isolatie. De muren, vloeren en het dak zijn dikker en beter geïsoleerd dan die van traditionele huizen. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft in de winter en de warmte buiten blijft in de zomer. Klinkt ideaal toch?

  • Luchtdichtheid

Een andere sleutelfactor is de luchtdichtheid. Het minimaliseert ongecontroleerde luchtinfiltratie en -exfiltratie. Hierdoor wordt koude tocht en warmteverlies verminderd. Het resultaat hiervan is een gelijkmatige binnentemperatuur het gedurende jaar.

  • Passieve zonnewinsten

De passieve woningen maken gebruik van de grootste gratis warmtebron, namelijk de zon. Goed geplaatste ramen en zonwering maximaliseren de hoeveelheid zonnewarmte die binnenkomt in de winter en minimaliseren deze in de zomer. Zo wordt de verwarmingsbehoefte verminderd en de noodzaak voor actieve verwarming en koeling beperkt.

  • Mechanische ventilatie met warmteterugwinning

Een gezond binnenklimaat is belangrijk. Om ervoor te zorgen dat woningen een gezond binnenklimaat behouden, moeten ze uitgerust zijn met een geavanceerd ventilatiesysteem. Deze systemen voeren verse buitenlucht aan en zorgen voor een constante toevoer van frisse lucht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning.

Het resultaat hiervan is een comfortabel, gezonde en duurzame woning. Sta jij achter dit principe of heb je er meer vragen over gekregen? Reageer dan in onze community en wij zullen je meer uitleg geven.