Bekijk hier de time-laps van de bouw

Speel de time-lapse af

Primeur in Norg

Woningcorporatie Actium heeft als eerste partij in Nederland zestien passieve, biobased, prefabriceerbare huurwoningen opgeleverd in Norg bij Assen.
 

Actium bouwde voor het eerst passieve woningen. Niet alleen de ultra-energiezuinige woningen zijn voor de corporatie een primeur, ook werd er op een nieuwe manier gekeken naar de bouwmethode. Zo werden er bijvoorbeeld zoveel mogelijk biobased en/of recyclebare materialen gebruikt en zijn de huizen grotendeels demontabel. De samenwerkende partijen hadden allemaal geen ervaring met deze werkwijze wat soms voor logistieke uitdagingen zorgde. Monique Boeijen (directeur-bestuurder Actium): “Hierdoor liep het project weliswaar vertraging op, maar tegelijkertijd hebben we ook ontzettend veel geleerd wat we in nieuwe projecten kunnen meenemen. Je kunt nu eenmaal niet op een nieuwe manier bouwen als je het op de oude manier blijft doen. Dat kost tijd.” Daarnaast stak er in het voorjaar onstuimig weer de kop op. Door de harde rukwinden konden de grote gevelelementen niet veilig met een kraan geplaatst worden.

Huisrijk is in gesprek gegaan met de bouw-toezichthouder van Actium om uit eerste hand te horen wat de leer-lessen zijn geweest zodat deze in volgende projecten kunnen worden toegepast. Daarnaast is ook gesproken met de prefab-fabriek om verbeterkansen op te halen. 

Samen met architect van de woning, Jack van der Palen, is gekeken naar verdere kansen om de woning nog slimmer te maken.

Klik hier voor meer informatie >

  • Object type:

    Woningen
  • Plaats:

    Norg, Drenthe
  • Gerealiseerd in:

    2020